Studiu de raportare fiscală digitală
23.06.2023
Un nou studiu realizat de Deloitte, intitulat "Central Europe Tax Technology Report", explorează consecințele implementării raportării fiscale digitale în 15 țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România. Rezultatele acestui studiu evidențiază opinia companiilor din România cu privire la impactul acestei tranziții către raportarea fiscală digitală, subliniind beneficiile și provocările implicate.
Conform studiului, aproximativ 75% dintre companiile din România estimează că implementarea raportării fiscale digitale va conduce la eficientizarea controalelor în următorii trei-cinci ani.
Cu toate acestea, implementarea raportării fiscale digitale vine și cu o schimbare semnificativă: autoritățile fiscale vor avea un acces sporit la situațiile financiare și contabile ale contribuabililor. Potrivit studiului, aproximativ 62% dintre companii recunosc că această tranziție digitală va permite autorităților fiscale să obțină o imagine mai detaliată și mai accesibilă a situațiilor financiare ale contribuabililor.
Studiul subliniază că 69% dintre participanții la cercetare consideră că decizia de a investi în soluții digitale de administrare a taxelor este motivată, în primul rând, de necesitatea de a răspunde cerințelor crescânde ale autorităților fiscale în ceea ce privește raportarea taxelor indirecte.
De asemenea, 68% dintre companii consideră că investițiile în tehnologie sunt justificate de dorința de a-și îmbunătăți automatizarea proceselor de conformare fiscală și de a eficientiza procedurile, permițând realocarea resurselor umane către alte activități. Cu toate acestea, procentul cel mai mare de peste 80% este înregistrat în țările care se confruntă cu schimbări majore în conformarea fiscală, cum ar fi Polonia și România. În contrast, procentul este mai mic în Ungaria sau Cehia, unde nu sunt în desfășurare astfel de transformări.
Aproximativ 45% dintre companii sunt îngrijorate de capacitatea lor de a-și adapta și actualiza sistemele interne suficient de rapid pentru a răspunde cerințelor de raportare în sistem digital, aflate într-o permanentă evoluție.
Pentru o relație simplificată cu ANAF în era digitalizării, vă punem la dispoziție platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTax.ro, care oferă cel mai bun raport funcționalitate/preț din domeniul soluțiilor de raportare ANAF - B2G.
Alte articole SAF-T
Legea raportării SAF-T
28.06.2023
ORDIN Nr. 1783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de [... mai mult]